Droom lekker verder

Ik droom veel, vaak en heftig. Over liften, eekhoorns, koekjes bakken, katten en werk. En als ik dan ’s ochtends wakker word even op droominfo.nl kijken wat mijn nachtelijke escapade met George Clooney in de woestijn nou weer te betekenen had. Natuurlijk weet ik dat alles wat op die site staat op alles kan slaan wat je droomt, en dat ik net zo goed een willekeurig boek open kan slaan en de vijfde zin van de tweede alinea kan lezen voor een verklaring waarom ik vannacht heb liggen woelen toen ik werd aangevallen door goudvissen. Laat ik het op amusement houden en een eventuele mogelijkheid tot inzichten.

Maar ik droom niet alleen ’s nachts. Ik dagdroom ook graag. Bijvoorbeeld over wat er zou gebeuren als ik mijn nummer zou hebben gegeven aan die knappe, lange, blonde jongen met helblauwe ogen en die sexy stoppelbaard die ik net twee seconden geleden op station Van der Madeweg zag overstappen. Ik word zeker tien keer per dag verliefd en bij al die hotties heb ik ons leven samen al uitgestippeld nog voordat we elkaar hebben gepasseerd op het zebrapad. Zonder gein; ik ben een dromer (met een hoop fantasie).

Ik heb ook dromen die ik wil waarmaken. Een roman publiceren, vóór mijn dertigste. Er zitten honderdduizend scenario’s in mijn hoofd maar ik heb er nog geen uitgewerkt, maar goed, ik heb dan ook nog zeven lange lentes te gaan. En reizen, naar Australië, met de liefde van mijn leven (die ik dus nog wel even moet aanspreken voordat ie op Amstel uitstapt). En een gezin starten, een heuse bibliotheek in m’n huis hebben, met ladder voor de bovenste planken en inclusief een Chesterfield, vrijwilligerswerk doen in een willekeurig Afrikaans land, mijn eigen moestuin onderhouden, en prinses worden.

Natuurlijk heb ik ook al een enkele droom waargemaakt. Ik ben naar Amsterdam verhuisd en ik ben compleet onafhankelijk van mijn ouders op financieel gebied (maar oké, niet van DUO). Iets waar ik best trots op ben. En toch, als ik naar mijn jaargenoten van de middelbare school kijk zie ik dat het merendeel ondertussen afstudeert. En ik zit hier, 23,5 jaar oud, drie studies achter de rug waarvan ik er geen een heb afgemaakt. Mijn 48 maanden studiefinanciering heb ik er de afgelopen jaren doorheen gejaagd en mijn studieschuld is nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Maar ik heb dan wel weer overal en in van alles werkervaring opgedaan (iets wat een pas afgestudeerde, vaak gesponsorde student die nog bij zijn ouders woont en nog steeds in de supermarkt achter de kassa werkt dan weer niet zo goed kan zeggen).

Ik bewonder dan ook een aantal mensen die hun dromen waar hebben gemaakt en/of nog steeds waarmaken.

Albert Einstein: Had een hekel aan school maar stelde altijd vragen. Trok alles in twijfel wat hij tegen kwam en ontwikkelde zijn eigen theorieen. In zijn boeken zal je geen bronnen vinden, hij bedacht het werkelijk allemaal zelf: hij durfde te dromen en te fantaseren (en oké, hij was ook best wel een beetje boel slim).

J.K. Rowling: Schreef (op 30-jarige leeftijd) in kleine kroegjes de eerste delen van de Harry Potter serie. Ze had toentertijd de zorg voor haar dochter en leefde in redelijke armoede na de scheiding van haar eerste man. En ondanks dat de eerste delen over onze bebrilde tovenaar keer op keer werden teruggestuurd door uitgevers, bleef ze schrijven. En nu heeft ze waarschijnlijk een vermogen dat meer is dan de Britse koningin. That escalated quickly…

Steven Hawking: Geeft ondanks de progressieve spierziekte ALS nog steeds les op universiteiten. Geeft lezingen over het universum en heeft onze kijk op de ruimte voor eeuwig veranderd. Al communiceert hij al jaren via een spraakcomputer, het heeft hem er niet van weerhouden om A Brief History of Time uit te brengen (wat daarna meer dan 10 miljoen keer is verkocht.. BAM!)

Sylvia van Amerongen: Jullie kennen haar waarschijnlijk niet allemaal maar deze vrouw besloot op 46 jarige leeftijd om, na de scheiding van haar man, alsnog te gaan studeren. Na een leven lang verschillende baantjes (waaronder postbode, huisvrouw en receptioniste) zit ze nu in het derde jaar van de lerarenopleiding Nederlands aan de HU en met een beetje geluk (en motivatie) gaat ze volgend jaar afstuderen en daarna de beste lerares worden die men ooit gekend heeft. En dat weet ik omdat ze mij heeft opgevoed, en daar heeft ze een hele kluif aan gehad. Ben trots op je mam!

Zo zie je maar weer; wat voor een bagage je hebt, hoe oud je ook bent, en wat je beperkingen ook zijn: Je bent nooit te oud om te dromen en je dromen waar te maken. En dat is best iets waar we vaker aan mogen denken (bij voorkeur als je net wakker wordt terwijl je een nachtje hebt doorgebracht met je droomman/vrouw…)

Advertenties

Een gedachte over “Droom lekker verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s