Vrijwillig werken

Toen ik van de week thuis kwam van werk, lekker onder m’n dekens kroop en vanuit m’n bed tv ging kijken, zapte ik langs het programma EZ (Economische Zaken) van de AVRO. Titel van de uitzending: Wel plannen, geen banen. Samenvatting van de 25 minuten durende aflevering (die je hier terug kan zien): Er worden miljarden aan overheidsgelden gestopt in banenplannen, arbeidsprojecten en leer-werktrajecten, maar er zijn veel te weinig banen. Daarnaast is het effect van deze plannen onduidelijk en nooit echt onderzocht, maar we kunnen wel zeggen dat het effect nihil is. We blijven zitten met een gigantisch aantal werklozen. Optie: afschaffen van de inkomstenbelasting waardoor de kosten van arbeid flink lager worden. Want bedrijven werken nou eenmaal het liefst met zo min mogelijk werknemers omdat de belastingen die worden geheven op hun arbeid torenhoog zijn. Wanneer deze kosten naar beneden zouden gaan, zouden er meer banen gecreëerd kunnen worden. Ik zal niet proberen om deze mogelijkheid aan jullie uit te leggen, ik ben immers geen afgestudeerd econoom, maar ik wil wel graag even ingaan op de uitkeringen die mensen krijgen (en dan hebben we het over mensen die eigenlijk zouden kunnen werken), en wat ik vind dat je daar voor zou moeten doen. En ook op wat jij zou kunnen doen voor onze maatschappij!

Potje voetbal voor een uitkering
In Rotterdam zijn er de Challenge Sports waar jonge, veelal ongeschoolde, uitkeringsgerechtigden luisteren naar peptalks van sporters om te gaan solliciteren, en na afloop een potje voetballen. En kom je niet opdagen dan wordt je uitkering stopgezet. Belachelijk! Niet dat je uitkering wordt stopgezet, maar dat je door een uurtje voetballen je uitkering kan behouden. En je kans op een baan door die peptalk wordt echt niet groter, want je hebt immers geen opleiding genoten. Waarom wordt het geld dat aan Challenge Sports wordt besteed, niet besteed aan het subsidiëren van onderwijs aan en het begeleiden van jongeren die geen opleiding hebben, en niet aan het uurtje voetballen dat zij doen. Natuurlijk, het is belangrijk om deze jongeren bezig te houden, maar met een positieve uitstroom (school of werk) van 52% in 2013 lijkt het toch alsof er eens goed gekeken moet worden naar het effect van deze ‘vrijetijdsbesteding’ om je uitkering te mogen behouden.

Sollicitatieplicht
Wat ik alleen niet snapte, is, dat er in EZ werd gesproken over 700.000 werklozen die vechten om 100.000 betaalde banen. Die 700.000 werklozen hebben allemaal een uitkering en de daarbij bestaande sollicitatieplicht, cursussen en bijscholingsprojecten. Cursussen solliciteren heb je echt niet nodig als 50+-er die door de crisis is wegbezuinigd vanwege zijn/haar leeftijd, je hebt jaren werkervaring opgedaan en verschillende studies afgerond. Je wilt gewoon een baan en niet thuis uit je neus zitten te vreten. En als jongere zonder opleiding kun je die cursussen wel gebruiken, maar je hebt de nodige werkervaring niet en die zal je ook niet krijgen omdat je dus geen opleiding hebt afgerond (de vicieuze cirkel). En al die omscholingstrajecten en bijscholingsdagen zijn leuk meegenomen voor eenieder, maar zit jij nou echt te wachten op een cursus metselen als je 30 jaar in het bankwezen hebt gewerkt? En die elevatorpitch is leuk en aardig, maar je wilt wel eens een keer een echt gesprek in plaats van afgewezen worden op je brief.
Sollicitatieplicht betekent trouwens dat je vier keer per vier weken een sollicitatie moet doen. Een sollicitatiebrief versturen is in dit geval al voldoende, een telefoontje naar het bedrijf n.a.v. een vacature ook, en uiteraard telt een heus sollicitatiegesprek ook. Wat mij dwars zit is dat het sturen van een sollicitatiebrief al voldoende zou zijn. Op zondag rol je je bed een keer uit, tikt een briefje, past desgewenst de brief aan op de vacature waarop je solliciteert, print deze vier keer en gooit ze op de bus of e-mailt ze naar het bedrijf waarop je brief van toepassing is. En als je die uitkering wel prima vindt, dan gooi je er nog een paar spel-, stijl-, en taalfouten door en je bent gegarandeerd van een afwijzing.

Dagbesteding in het bejaardentehuis
Ik zeg niet dat elke uitkeringsgerechtigde geniet van het geldbedrag dat hem/haar door de staat verschaft wordt, ik vraag me alleen wel af of deze zogenaamde sollicitatieplicht/-cursus wel het begunstigde effect heeft. Waarom kunnen we niet méér verwachten van de 700.000 uitkeringsgerechtigden in Nederland? Wat doen zij in de tussentijd als zij hun vier briefjes op de post hebben gedaan? Ik kan natuurlijk niet het leven van een ander bepalen, laat staan dat ik precies weet wat al die mensen in het dagelijks leven verder doen, maar ik denk wel dat zij meer tijd over hebben dan een gemiddelde huismoeder. Ik zal ze niet allemaal over een kam scheren, echt niet! Maar ik vraag me wel af waarom we niet wat harder (?) zijn voor de mensen die momenteel geen baan hebben (en al dan niet hard op zoek zijn naar een baan).
Hoe vaak hoor je niet dat organisaties ‘hard op zoek zijn naar vrijwilligers’? In de zorg, bij de sportvereniging, als jongerenwerker in het buurthuis… Waarom laten we uitkeringsgerechtigden niet 8 uurtjes per week een bijdrage aan de maatschappij leveren zonder dat ze daar iets voor terug krijgen? Lijkt mij een prima vorm van dagbesteding, en je doet er ook nog werkervaring door op. Om nog maar te zwijgen van het arbeidsethos dat je meekrijgt. En uiteraard word je gewoon beoordeeld op je functioneren, het liefst elke maand vult jouw ‘werkgever’ binnen vijf minuutjes via een digitaal arbeidsformulier in hoe jij functioneert. Onvoldoende functioneren? Je krijgt nog één kans om je instelling en handelen aan te passen en te verbeteren. En doe je dit niet dan wordt je uitkering stopgezet. Basta!

En ook jij
Niet alleen mensen die een uitkering trekken zouden iets terug moeten doen voor de maatschappij, maar ook ieder ander. Waarom zijn we tegenwoordig zo gericht op het maken van carrière dat we vergeten dat we niet alleen op de wereld zijn? Er zijn ook mensen die jouw hulp en aanwezigheid best kunnen gebruiken. Inspiratie nodig?

– Coach bijvoorbeeld een sportteam bij jou in de buurt en waarbij jij vroeger nog flink getraind hebt.
– Maak wekelijks een wandelingetje met de ouden van dagen in het verzorgingstehuis om de hoek.
– Organiseer een sportevenement voor de kinderen in het dorp.
– Help als student economie de mensen die hun financiën wat minder goed weten bol te werken om weer overzicht te krijgen in hun portemonnee.
– Verzorg de katten en honden in het dierenasiel.
– Ga bij de vrijwillige brandweer/politie.
– Help een paar uurtjes per week als onderwijsassistent op een school bij jou in de buurt.
– Lees voor aan kinderen van gezinnen die de Nederlandse taal niet als eerste taal hebben.
– Stippel de routes uit voor de wandelclub van je buurvrouw (en loop gezellig mee).
– Geef rondleidingen in een museum.
– EN GA ZO MAAR DOOR!

Goed, mijn ideeën over het doen van vrijwilligerswerk wanneer je een uitkering hebt zullen de Tweede Kamer vast niet bereiken, maar ik hoop wel dat jij als lezer geïnspireerd bent geraakt om een uurtje (of twee of drie of vier) per week te besteden aan iets waarvoor je helemaal niets terug krijgt, behalve een hoop plezier. Want jij kan met je (bijna) dikke bankrekening alle leuke dingen doen die je wil, maar de sportvereniging heeft jouw enthousiasme nodig, de opa’s en oma’s vinden het gezellig als je een potje komt rummikubben en een wandelingetje met ze maakt, en de dieren in het asiel hebben een knuffel nodig. En wat maakt het leven nou mooier dan onbaatzuchtigheid en een ander gelukkig maken?

Kijk ook eens op onderstaande websites voor vacatures!
http://www.vrijwilligerswerk.nl/ – Landelijke website voor vrijwilligers, zoek op jouw gemeente!
http://www.vca.nu/index.html – Voor vrijwilligers in Amsterdam
http://www.freeforce.nl/ – Landelijke database met vacatures
http://voorleesexpress.nl/ – Voorlezen aan anderstalige kinderen
http://www.zonnebloem.nl/ – Stichting de Zonnebloem
http://www.cliniclowns.nl/ – De Clini Clowns
http://www.deregenboog.org/vonk – Zoekt vrijwilligers om mensen te helpen met financiële moeilijkheden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s