Over niet stoppen met roken

Aan het eind van het jaar bedenken we allemaal goede voornemens. Meer gaan sporten, afvallen, minder werken en meer tijd voor je zelf, en uiteraard stoppen met roken. Nu heb ik mij hier dit jaar voor het eerst schuldig aan gemaakt alleen ben ik meer gaan sporten, niet om af te vallen maar om fit te worden, ben ik meer gaan werken zodat ik wat minder tijd uit m’n neus zat te vreten, en ben ik niet gestopt met roken. Ik heb het wel even geprobeerd hoor, dat stoppen met roken, niet omdat het een goed voornemen was, maar omdat ik dacht dat ik er wel aan toe was. Maar dat bleek ik toch niet. Het is niet zo dat ik aan een pakje per dag zit, heus niet, ik rook hooguit twee pakjes per week wat dan weer neer komt op een kleine 30 sigaretten verdeeld over 7 dagen. En die rook ik niet eens allemaal zelf want ik ben zeer collegiaal ingesteld en heb altijd wel een sigaretje voor een collega over (of voor een junkie op het station). Laat ik het even afronden, ik rook 25 sigaretten per week. Ik krijg dan ook vaak de vraag: ‘Als je zo weinig rookt, dan kan je toch makkelijk stoppen?’ Maar dat is dus niet zo.

Een goede burger
Ik ben een schatje, werkelijk waar. Ik doe elke dag een goede daad zonder daarvoor iets terug te verwachten, ik werk hard en zit niet onder werktijd op kantoor te Facebooken of online te shoppen, ik maak een praatje met de caissière als ik mijn boodschappen afreken en ik wacht netjes totdat het stoplicht op groen staat voordat ik oversteek. Ik vind dat onder anderen deze dingen mij een goede burger maken. Maar dat niet alleen! Ik ben ook goed voor anderen.Naast de goede daad per dag ben ik, volgens mij, best vriendelijk, zeg ik netjes alsjeblieft en dank je wel, haal ik koffie voor collega’s als ik zelf voor een theetje naar de automaat hobbel, laat ik automobilisten met haast voorgaan als ik kom aangelopen bij een zebrapad, en mag de kat uit de wc-pot drinken omdat ze dat water blijkbaar lekkerder vindt dan uit haar waterbak. Daarnaast ben ik goed voor mezelf. Ik ga minstens drie keer per week sporten, ik drink/eet geen zuivel in verband met groeihormonen die daar in zitten, ik eet mijn dagelijkse portie groente en fruit, en ik ga op tijd naar bed. Al met al een voorbeeld (al zeg ik het zelf).

Verslavingsgevoelig
Oké, ik zal eerlijk zijn, ik heb een hoop verslavingen gehad. Ik noem ze liever ‘tijdelijke gebruiken’. Ik heb tijdelijk veel alcohol gebruikt, genoten van het feit dat ze in Amsterdam coffeeshops hebben, en daarnaast een beetje misbruik gemaakt van de mannelijke gewilligheid (Hey! Vrouwen hebben ook behoeftes!). En ik zal maar zwijgen over de vreetkicks die ik af en toe nog steeds moet onderdrukken. Maar al die verslavingen heb ik stukje bij beetje afgebouwd. Ik drink niet excessief veel, ga hooguit een keer per kwartaal flink uit mijn dak in het centrum van onze geliefde hoofdstad, heb de groende vriend achter me gelaten, en mannen hebben geen prioriteit meer. Maar roken? Nee, dat is mijn meest hardnekkige verslaving. En eerlijk? Ik vind het heerlijk. Ik vind het heerlijk om naast alles wat ik over heb voor mijn medemens en alles waarin ik mijzelf beperk gewoon te kunnen roken. Waar en wanneer ik wil. Gewoon omdat het kan!

Roken is dodelijk
Ik krijg niet snel (meer) een woede-uitbarsting, maar waar ik het wel af en toe van krijg zijn van mensen die opmerkingen maken over hoe slecht roken wel niet voor je zou zijn. Dat het gevaarlijk is, dat je er onvruchtbaar van wordt, je er rimpels van krijgt en je er dood aan kan gaan. Maar zal ik je nu eens niets nieuws vertellen? Dat ga je van alles! Uiteindelijk gaan we allemaal eens een keer van ons stokje om daarna nooit meer op te staan. En het is heel cru maar soms kan je er ook niets aan doen. Je kan aangereden worden door een bus, uitglijden door gladheid in de winter en je nek breken of je verslikken in een pinda terwijl er niemand in de buurt is die een Heimlichgreep bij je kan uitvoeren.
Ik weet heus wel dat roken slecht voor je gezondheid is, maar dat is de smog die in de lucht hangt op warme dagen ook, evenals te veel snoepen/alcohol consumeren, te veel werken, te veel feesten en te veel met je neus achter de computer zitten (denk maar aan je vierkante ogen). Alles waar te voor staat is slecht, behalve tevreden.

Dus ik geniet nog even van mijn sigaretje voordat ik m’n tanden ga poetsen en mijn bed in duik. Nog even genieten van de enige verslaving die ik nog heb, net zoals dat ieder ander kan genieten van zijn huidige verslavingen. Omdat ik nog geen zin heb om te stoppen, het gruwelijk lekker vind om rook in mijn longen te hijsen, en ook gewoon omdat het kan. Welterusten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s