Over Einstein, oude mannetjes, en goede daden

Ik vrees de dag dat de technologie onze menselijke interactie zal overtreffen. De wereld zal een generatie van idioten hebben… – Albert Einstein

Verbazingwekkend hoe vaak ik, al Facebookend op mijn telefoon, tegen mensen aan bots als ik door Amsterdam struin, excuus mompel, en vervolgens ‘die stomme toeristen’ de schuld geef. Moeten ze maar niet in de weg lopen, toch? Kortgeleden zat ik in de tram en zag ik voor het eerst de toch wel prominent aanwezige grote gouden letters op de gevel van de Heineken brouwerij. Nu woon ik hier toch al een aantal jaar, en de tram waar ik in zat neem ik toch geregeld, maar die letters vielen me nu pas op. Oorzaak? Telefoon leeg…
 
Nu heb ik dus besloten om wat vaker om me heen te kijken. Ik wil niet écht eindigen als een van de idioten die onze welbekende krullenbol tig jaar geleden al voorspelde. En wat ik nou vooral zag waren de dingen waar je iemand anders gelukkig mee kunt maken (mits je niet op je telefoon loopt te staren).
 
Oude mannetjes
Ik kom de metro uit gerend, gehaast uiteraard want ik moet zo snel mogelijk in de frisse buitenlucht een sigaretje kunnen opsteken. Wat nu? Roltrap kapot? Verdomme! Dan maar met de trap. Als ik om hoog kijk naar Mount Staircase welke ik moet gaan beklimmen zie ik een man op leeftijd diezelfde berg op gaan. Wat een bikkel, een hand op de leuning, andere hand onwennig in de lucht om zijn evenwicht te bewaren. Langzaam maar gestaag, stapje voor stapje. Oude mannetjes doen twee stappen over een trede merk ik. Ik sprint met mijn goede gedrag de trap op en bied meneer een arm aan. ‘Dat het nog bestaat’ mompelt hij, ‘en dan zo’n charmante jongedame! Ik mag toch van geluk spreken zo op mijn oude dag.’ Ik moet lachen, complimentjes van bejaarden doen mij blijkbaar blozen. Eenmaal de top behaald zeg ik meneer gedag en doe een graai in mijn jaszak naar mijn sigaretten. ‘Dag meidje, en onthoudt: van roken krijg je rimpels!’ Ik stop de sigaret maar weer terug in het pakje. De man lacht en ik zwaai.
 
Duitse toeristen
Toch wat gehaast stap ik flink door over de brug waar toeristen uiteraard de weg blokkeren. Een overduidelijk Duitse dame poseert tegen de reling van de Blauwbrug terwijl haar nog meer overduidelijke Duitse droomman (bradwurst-bierbuik) een foto van haar probeert te maken. En zo onmisbaar als Hanzel is loop ik tegen hem aan. ‘Schuldigung’ zegt hij. Ik vraag in mijn meest gebrekkige Duits of ze misschien samen op de foto willen. Meneer overhandigt mij de camera en ik schiet wat kekke plaatjes van het geweldige stel, innig omarmd met het Operagebouw en IAmsterdam op de achtergrond. Als ik een duim omhoog steek naar het stel neemt meneer de camera uithanden en geeft mij een hand; ‘Senk joe!’
 
Op de afgelegde honderd meter heb ik twee keer een goede daad gedaan vandaag. En, toegegeven, het voelde goed! Heet het daarom misschien een goede daad? Misschien kan ik meer mensen een lach ontfutselen?
 
Challenge!
Elke dag een goede daad doen, niet omdat het moet, maar omdat het kan. In het kader van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Suggesties:

–          Bij de bushalte de verregende mevrouw aanbieden om bij je onder de paraplu te schuilen;
–          Een glimlach naar die chagrijnige vent die je altijd tegenkomt in de supermarkt;
–          Een kop koffie of een broodje halen samen met en voor de buurtzwerver;
–          Je lege Starbucks beker in de prullenbak gooien in plaats van op de grond;
–          Zomaar iemand iets liefs sturen via Whatsapp (als je toch met je telefoon bezig bent);
–          Je losgeld doneren aan de plaatselijke straatmuzikant;
–          Toeristen de weg wijzen wanneer je ze verstrooid naar een omgekeerd stratenplan kijken;
–          Iemand een complimentje geven;
–          Of gewoon eens de deur open houden voor iemand.
 
Who accepts?
 
Ter inspiratie een hartverwarmende reclame van een Thaise verzekeringsmaatschappij!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s